Στον… πυρετό των πασχαλινών αγορών κινούνται τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Πάσχα, με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις τελευταίες έρευνες αγοράς, ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα παραδοσιακά εδέσματα που θα κοσμήσουν το καθιερωμένο γιορτινό τραπέζι. Στη σκιά, μάλιστα, του ασφυκτικού βάρους που εξακολουθούν να «σηκώνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της αδιαμφισβήτητης ανόδου του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια, οι αγορές των καταναλωτών θα είναι επιλεκτικές, στοχευμένες και προσανατολισμένες στα άκρως απαραίτητα, με το φετινό πασχαλινό τραπέζι να εκτιμάται αυξημένο από 6% έως 9% σε σχέση με πέρυσι. Με την κλεψύδρα δε να έχει γυρίσει ανάποδα για το Πάσχα, η μητέρα των μαχών είναι βέβαιο πως θα δοθεί για την τιμή του παραδοσιακού οβελία.
«Τσιμπημένη» η τιμή του οβελία
Η τιμή των αμνοεριφίων αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα, ενώ εμφανίζεται «τσιμπημένη» σε σχέση με πέρυσι.
Όπως εξηγεί ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, Χ. Αράχωβας, η σημαντική αύξηση του κόστους σε αρνί και κατσίκι οφείλεται στη διόγκωση του κόστους παραγωγής από τους κτηνοτρόφους εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών, στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας των πληγμάτων πανώλης αλλά και ευλογιάς καθώς και στη μη πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία και τέλος στο γεγονός ότι φέτος συμπίπτουν ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις τιμές που έχουν αναρτήσει οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis, φέτος οι τιμές για το αρνί γάλακτος (ελληνικό) ξεκινούν από 10,99 ευρώ το κιλό και φτάνουν έως και 12,95 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές για το κατσίκι γάλακτος (ελληνικό) ξεκινούν από 11,90 ευρώ και φτάνουν έως και 13,95 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι, η τιμή στο αρνί κυμαινόταν στα 9,99 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι στα 10,99 ευρώ το κιλό.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα κρεοπωλεία κυμαίνονται στα 17-18 ευρώ το κιλό και δεν αποκλείεται να κινηθούν και υψηλότερα τις επόμενες ώρες. Μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, παραδέχθηκε ότι «οι τιμές κάθε μέρα αυξάνονται και περιμένουμε να δούμε που θα σταματήσουν για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το καταναλωτικό κοινό. Είμαστε 15-20% παραπάνω στην τιμή σε σχέση με πέρσι».
Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη Βαρβάκειο Αγορά για τα αμνοερίφια κυμαίνονται από 10 έως και 12 ευρώ το κιλό. Μιλώντας δε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρόεδρος των Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Ανδρέας Νιώτης εξήγησε ότι οι τιμές των 17 ευρώ δεν αφορούν στη Βαρβάκειο, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει θέμα επάρκειας.
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα στο υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την προετοιμασία της αγοράς και των αυξημένων αναγκών της χώρας σε αμνοερίφια. Κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης, επαναβεβαιώθηκε ότι βασικός στόχος είναι η προστασία του καταναλωτή και η στήριξη της ελληνικής παραγωγής, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που αποτρέπουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα δεδομένα της αγοράς, καθώς και οι επόμενες κινήσεις για τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών ενόψει των εορτών.
Πού κυμαίνονται οι τιμές στα οπωροκηπευτικά – Η εικόνα σε αυγά και τσουρέκια
Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν ακόμη περισσότερα για τα οπωροκηπευτικά που θα χρειαστούν για να πλαισιώσουν τον παραδοσιακό οβελία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τρία κιλά πατάτες πωλούνται προς 3,66 ευρώ (1,22 ευρώ το κιλό), ήτοι αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ένα κιλό λάχανο διατίθεται προς 1,02 ευρώ από 0,85 ευρώ πέρυσι, ήτοι αύξηση κατά 20%.
Προς 1,92 ευρώ το κιλό πωλούνται οι τομάτες, ήτοι αυξημένες κατά 3,8% έναντι πέρυσι, ενώ ένα κιλό σπανάκι διατίθεται προς 1,98 ευρώ από 1,89 ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο κατά 4,8%. Αυξημένα κατά 15% πωλούνται εφέτος τα καρότα, προς 1,15 ευρώ το κιλό από 1,00 πέρυσι, ενώ αυξημένη κατά 7,3% είναι η τιμή στα μαρούλια, που πωλούνται προς 0,59 ευρώ.
Μια 12άδα βαμμένα αυγά κυμαίνεται από 5,20 έως 9,96 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και από 7,50 έως 13,50 ευρώ στα ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (οπωροπωλεία κλπ), ενώ ένα τσουρέκι (συσκευασία 450 γραμ) διατίθεται στα σούπερ μάρκετ από 2,52 έως 3,90 ευρώ και στα λοιπά καταστήματα τροφίμων (ζαχαροπλαστεία κλπ) από 6,60 έως 12,00 ευρώ. Ένα σοκολατένιο αυγό (συσκευασία 240 γραμ) πωλείται από 7,87 έως 18,40 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και από 10,00 έως 24,60 ευρώ στα ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (ζαχαροπλαστεία κ.α).
Το τελικό κόστος
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα αγοράσουν το ίδιο, σε σχέση με πέρυσι, καλάθι αγαθών, ακριβότερα κατά 6,2% έως 6,3%. «Οι τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού διατηρούν την ανοδική τους πορεία αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη», συμπεραίνει ο κ. Αράχωβας.
Από την πλευρά του το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ) προβλέπει πως το φετινό τραπέζι για μια τετραμελή οικογένεια αναμένεται να κοστίσει από 100 έως 145 ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 12 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. «Η ακρίβεια συνεχίζει να επηρεάζει την ελληνική οικογένεια, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού να παρουσιάζει μέση αύξηση 9% σε σχέση με το 2024», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νέο ΙΝΚΑ και παρατηρεί πως «το φετινό Πάσχα βρίσκει τον καταναλωτή πιεσμένο. Η αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι εξακολουθεί να κρύβει στρεβλώσεις, ενώ οι εισοδηματικές ανισότητες μεγαλώνουν. Καλούμε την Πολιτεία για ενίσχυση των ελέγχων και των υποδομών κοινωνικής στήριξης».
«Με τις μέχρι σήμερα τιμές, κυρίως στα εγχώρια αμνοερίφια από 13-17 ευρώ το κιλό και τις ανατιμήσεις 40% στα προϊόντα σοκολάτας, οι εκτιμήσεις (για το πασχαλινό τραπέζι) ξεκινούν από τα 190 ευρώ για 6-8 άτομα και ξεπερνούν τα 220 ευρώ», σημειώνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης. Είναι γεγονός, επισημαίνει δε ο κ. Κορκίδης, πως φέτος «είδαμε από τις μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες μια συρρίκνωση 50% του μεγέθους των σοκολατένιων αυγών, λόγω της αύξησης στη τιμή του κακάο κατά 100%».
Σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ
Προς διευκόλυνση του καταναλωτικού κοινού, σε εφαρμογή βρίσκεται από τις 7 Απριλίου στα σούπερ μάρκετ το «Καλάθι του Πάσχα», με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για να στρώσει το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.
Το «Καλάθι του Πάσχα» τίθεται σε ισχύ για τρίτη διαδοχική χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου. Πρόκειται για προσωρινή επέκταση της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2022 και σε αυτό προστίθενται, όπως και πέρυσι, προϊόντα που παραδοσιακά συνδέονται με το Πάσχα των Ελλήνων, όπως αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.
«Το Καλάθι του Πάσχα είναι μια θετική πρωτοβουλία και δίνει εναλλακτικές για καλύτερες τιμές για αυτό την αγκαλιάζουν οι πολίτες» σχολίασε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξηγώντας παράλληλα ότι φέτος δεν υπήρξε λόγος για «Καλάθι του Νονού», καθώς στα σχετικά προϊόντα ο πληθωρισμός είναι μηδενικός.